• Lean management

Lean management

Slimmer, sneller en beter met Lean
Net als elke andere onderneming die haar continuïteit serieus neemt, zijn wij continu op zoek naar manieren om het werk slimmer, sneller en beter uit te voeren. Daarbij vormt een aantal externe factoren een extra stimulans: het aantal grotere pijpleidingprojecten in Nederland neemt af, de internationale concurrentie neemt toe en nieuwe contractvormen stellen andere eisen aan de relatie met opdrachtgevers. Onder begeleiding van Micaela Rydell van Rijnconsult is daarom in 2012 het verbeterproject Lean gestart.

Taakgericht aansturen

Micaela Rydell: ‘Twee jaar geleden zijn wij op zoek gegaan naar manieren waarop we het werk slimmer, sneller en beter kunnen uitvoeren. Met multidisciplinaire werkgroepen en verschillende Lean-workshops zijn we stap voor stap aan het werk gegaan om knelpunten te analyseren en oplossingen te bedenken.’
De analyse leidde tot een duidelijke lijst met verbeterpunten. Eén van de belangrijkste was de bredere invoering van taakgericht aansturen. ‘In deze werkwijze wordt het belang van een goede voorbereiding en planning nog meer benadrukt’, legt Micaela uit. ‘We zorgen ervoor dat voorafgaand aan de uitvoering volstrekt helder is welke inzet van mensen en middelen noodzakelijk is om het werk volgens planning en binnen budget uit te voeren. De uitvoerder en projectleider spelen samen een belangrijke rol. Zij nemen vooraf alle uitdagingen en kansen gedetailleerd door. Het doel is om het projectteam een sluitende en haalbare taakstelling mee te geven, waar ze vervolgens strak aan gehouden kunnen worden.’

Standaardiseren

Er is de afgelopen periode veel tijd en energie gestoken in de standaardisering van de projectdocumentatie. Dagrapportages, planningen en bestellijsten worden nu allemaal opgesteld volgens een vast stramien. Zo zijn ze gemakkelijker te vergelijken en ontstaat er meer overzicht. Ook hanteert elk projectteam een vaste agenda voor kick-offs, waardoor de afstemming tussen calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering geoptimaliseerd wordt. Een belangrijk aspect van Lean is de onlosmakelijke verbinding tussen het verbeteren van structuren en aandacht voor houding en gedrag.

Praktische hulpmiddelen

Ook praktische hulpmiddelen kunnen tot grote verbeteringen leiden. ‘Voor ze aan een nieuwe klus beginnen, hangen alle projectleiders een verbeterbord op in de keet’, vertelt Micaela. ‘Hierop legt het projectteam wekelijks de knelpunten vast, waarna er direct verbeteracties worden geformuleerd en besproken. Dit helpt het team om in soortgelijke situaties in de toekomst betere beslissingen te nemen. In de speciaal ingerichte Lean-ruimte op het kantoor in Tricht hangt ook zo’n bord waarop de meer algemene, projectoverstijgende verbeteracties worden bijgehouden. Deze relatief eenvoudige middelen dragen sterk bij aan de borging van de kennis die we met elkaar opdoen in het Lean-traject.’

 • nieuws

  Koninklijk bezoek voor Team Humber Koninklijk bezoek voor Team Humber

  Koninklijk bezoek voor Team Humber

  Het River Humber Gas Pipeline Replacement Project kreeg deze week hoog bezoek van de Britse prinses Anne. Zij gaf met haar bezoek koninklijke goedkeuring aan dit complexe project dat van groot belang is voor haar land.

 • nieuws

  Considerate Constructors Award voor Team Humber Considerate Constructors Award voor Team Humber

  Considerate Constructors Award voor Team Humber

  Team Humber heeft iets te vieren. Op woensdag 27 maart werd de 2019 Silver Considerate Constructors Award uitgereikt. Een geweldige prestatie van de joint venture bestaande uit A.Hak, Skanska en PORR.

 • projecten

  Water voor Saoedi-Arabie Water voor Saoedi-Arabie

  Water voor Saoedi-Arabie

  In Saoedi-Arabië werken we aan de drinkwatervoorziening voor de hoofdstad, met een transportleiding dwars door de woestijn.

 • projecten

  Herstel drinkwaternet Herstel drinkwaternet

  Herstel drinkwaternet

  In Albanië hebben we in opdracht van de overheid drinkwaterleidingen gerenoveerd en vervangen, over een totale lengte van 56 km.