• TBM Mary is halverwege

TBM Mary is halverwege

11 januari 2019

Mary, de 510 ton wegende tunnelboormachine van National Grid, is nu halverwege haar 5 km lange reis onder de rivier de Humber. Meer dan 12.000 betonnen segmenten zijn gedurende 200.000 werkuren op hun plaats gemonteerd. De tunnel met een diameter van 3,65 meter biedt plaats aan een belangrijke vervangende gaspijpleiding die ongeveer 20% van het gas dat Groot-Brittannië nodig heeft zal vervoeren en die woningen en bedrijven in het oosten van Engeland en daarbuiten van gas voorziet.

De 510 ton wegende tunnelboormachine van National Grid is nu halverwege haar reis van 5 km onder de rivier de Humber, een belangrijke mijlpaal in het project om 20% van de Britse gasvoorziening veilig te stellen.

De 160 meter lange machine, Mary genoemd naar Mary Fergusson, de eerste vrouwelijke fellow van het Institution of Civil Engineers, bereikte op dinsdag 8 januari om 2.30 uur het halve punt van haar reis van Goxhill naar Paull. Reden voor blijdschap bij National Grid en haar joint venture contractanten A.Hak, Skanska en PORR Bau GmbH.

Het heeft 200.000 manuren gekost om de tunnel naar deze fase te brengen, met een totaal van 2.023 betonnen ringen, elk bestaande uit zes segmenten, die achter de machine worden geplaatst terwijl ze 35 meter onder de bedding van de rivier doorloopt.

Steve Ellison, projectmanager zei: ‘Mary heeft tot nu toe briljant werk verricht en wij en onze aannemers zijn blij dat we halverwege de tunnel zijn aangekomen. Er is nog veel meer werk te doen, maar ik wil het veertigkoppige team van ingenieurs die de klok rond onder zeer uitdagende omstandigheden hebben gewerkt om ons naar deze belangrijke mijlpaal te brengen, hartelijk danken.’

‘Zoals je zou verwachten, is veiligheid onze eerste zorg. Alle installaties zijn voorzien van een brandblussysteem, de omstandigheden in de tunnel worden over de hele lengte bewaakt en we hebben regelmatig noodoefeningen en hebben een noodteam ter plaatse.’

Zodra de tunnel klaar is en Mary via een schacht aan de overkant van de rivier bij Paull uit de tunnel wordt gehaald, zullen de werkzaamheden aan de volgende fase van het project beginnen.

In de tunnel wordt een nieuwe 42inch-gasleiding met een diameter van 42 inch aangelegd. Deze zal de bestaande gaspijpleiding vervangen die momenteel de rivier oversteekt en in een sleuf net onder de rivierbedding is aangelegd. Deze pijpleiding loopt het risico te worden aangetast door inwerking van de getijden. Het Humber Pipeline Replacement project biedt een oplossing voor de lange termijn.

De acht 'strengen' van de gasleiding liggen gelast en wel klaar op een uitgestrekt veld op de Goxhill site. De werkzaamheden om ze in de tunnel te installeren zullen ongeveer een jaar in beslag nemen.

 • nieuws

  Koninklijk bezoek voor Team Humber Koninklijk bezoek voor Team Humber

  Koninklijk bezoek voor Team Humber

  Het River Humber Gas Pipeline Replacement Project kreeg deze week hoog bezoek van de Britse prinses Anne. Zij gaf met haar bezoek koninklijke goedkeuring aan dit complexe project dat van groot belang is voor haar land.

 • nieuws

  Considerate Constructors Award voor Team Humber Considerate Constructors Award voor Team Humber

  Considerate Constructors Award voor Team Humber

  Team Humber heeft iets te vieren. Op woensdag 27 maart werd de 2019 Silver Considerate Constructors Award uitgereikt. Een geweldige prestatie van de joint venture bestaande uit A.Hak, Skanska en PORR.

 • projecten

  Olieleiding Fier Albanië Olieleiding Fier Albanië

  Olieleiding Fier Albanië

  Een nieuwe olieleiding tussen Fier en Vlore (Albanië) was een project dat onder behulp van 18 HDD-boringen tot een goed einde kwam.

 • projecten

  Contract aQuaintance Contract aQuaintance

  Contract aQuaintance

  Samen met Cofely en Tebodin verwierven we als deelnemer in aQuaintance een vijfjarig contract voor de onshore-projecten van NAM.